Artificial Intelligence: AI

Het verhaal

David is een robot, gemaakt om te lijken op een jongetje van 10, en om liefde te kunnen voelen tegenover zijn “ouders.”
Maar als zijn adoptiemoeder hem in het bos achterlaat moet hij zich samen met pratende beer Teddy zien te redden in een wereld die hij niet begrijpt.
Met hulp van Gigolo Joe, een mannelijke sex-robot, gaat hij op zoek naar de Blauwe Fee, die van hem net als van Pinokkio een echte jongen moet maken.

Informatie over de film

Regie: Steven Spielberg
Cast: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O’Connor, William Hurt, e.a.
Genre: Sci-Fi
Filmlabel: Dreamworks SKG
Releasejaar: 2001
Speelduur: 146
Website: http://aimovie.warnerbros.com/
Film informatie door: Marc Raps

Meer informatie op: IMDB

Score: 5/10 (1 stemmen)

Meningen van gebruikers

Gebruiker: Marc Raps
Mening:
A.I. is met gemak in te delen in de lage regionen van Steven Spielberg’s oeuvre. De creatieve nalatenschap van Stanley Kubrick viel hem zwaar, en de film is ongebalanceerd, langdradig en sentimenteel.

Het eerste deel is filmische magie zoals alleen Spielberg die kan opdienen. Met snel tempo gaan de scènes voorbij, die er dankzij Janusz Kaminski’s zoals gewoonlijk voortreffelijke belichting en camerawerk prachtig uitzien.
Als zijn moeder hem in het bos heeft gedumpt neemt de film een grimmiger toon aan, en ook dat is goed te verteren. In dit deel zien we ook de mooiste visuele effecten uit de hele film. Je ziet het gebeuren op het scherm voor je, maar je snapt maar niet hoe ze het doen. Ook het bezoek aan Rouge City is technisch één van de hoogtepunten van de film.

Maar vanaf daar gaat het hard bergafwaarts. Als David en Joe Manhattan bereiken volgt een kwartiertje expositie, en daarna een half uur sentimentaliteit waar niemand op zit te wachten. Het laatste deel is saai, koud, en simpelweg niet interessant, en daar kan zelfs John Williams’ schitterende muziek niks aan veranderen.

Jammer, maar ook Spielberg gaat weleens de mist in, en dat is wat hier gebeurd is. De film ziet er prachtig uit, dat wel. Het is alleen jammer dat dat zoetsappige verhaaltje iedere keer de kop opsteekt.