The Castle of Cagliostro

(orgigenele japanse titel: “Rupan sansei: Kariosutoro no shiro”)

De meesterdief Lupin III, bij vriend en vijand beter bekend als ‘The Wolf’, is bedrogen. Hij beroofde, samen met zijn rechterhand Jigen, een staatscasino. Al snel blijkt het gestolen geld vals te zijn. Lupin III is vastberaden degene te vinden die hem heeft opgelicht op te sporen en genoegdoening te halen ! De zoektocht brengt hem en zijn handlanger naar Europa en ze komen uiteindelijk terecht in het mysterieuze landje Cagliostro. De graaf die het landje bestuurd is niet blij met de bemoeienissen van Lupin III en maakt het hem steeds lastiger. Intussen is het ook de politie ter ore gekomen dat de meesterdief in Cagliostro actief is en stuurt een klein leger van agenten om de dief in te rekenen. Ook zij worden echter steeds meer tegengewerkt door handlangers van de graaf en omgekochte politici. Als dan ook nog eens blijkt dat de graaf een mooie vrouw heeft opgesloten in een “ivoren toren” is ‘The Wolf’, die niet vies is van een avontuurtje, niet meer te stoppen ….

Deze avonturen-tekenfilm uit 1979 doet, ondanks zijn Japanse origine, bijna Westers aan.
Alhoewel de tekenstijl wel verwantschap vertoont met de Mangastijl, is het vooral het verhaal dat, mede door het ontbreken van diepe filosofische elementen of andere vreemde zaken zoals groteske moordmachines en/of bovennatuurlijke fenomenen, die ervoor zorgen dat de film voor ons ‘westelingen’ zeer toegankelijk en goed te volgen is. Ook het expliciete geweld, dat in andere Manga’s vaak toch veelvuldig aanwezig is, is in deze film minder expliciet en beperkt aanwezig. Deze animatiefilm is onderhoudend voor zowel volwassen als jongeren.

BEELD: 4:3 Letterbox. De beeldkwaliteit is redelijk. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het origineel uit 1979 stamt en dat daarvan niet dezelfde kwaliteit verwacht dient te worden dan van hedendaags beeldmateriaal. De transfer is echter goed gedaan. De donkere partijen zijn lekker donker en het beeld is rustig. Nederlandse ondertitels.

GELUID: Beschikbaar in Japans en Engels gesproken. Dolby Surround. De geluidskwaliteit is slecht. Het geluid is erg schel en de muziek en geluidseffecten missen diepte.

EXTRA’S: Armoe troef ! Scene selection en een itempje ‘Forthcoming Titles’. That’s all Folks …

Christian Fictoor

ADDITIONAL INFORMATION:

Genre: Animatie, Actie, Avontuur, Manga
Maatschappij: A Film Home Entertainment
Cast (voices): Yasuo Yamada, Eiko Masuyama, Kiyoshi Kobayashi, Makio Inoue, Gorôô Naya, Sumi Shimamoto, Tarôô Ishida, Kôôhei Miyauchi, Ichirôô Nagai
Regie:Hayao Miyazaki
Features: Scene Selection, Forthcoming Titles
Speelduur: 102 min.